Crematorium Haskerpoort

Een ingrijpende transformatie op de grens van Heerenveen met zicht op de A7: het was een weiland en nu is een hedendaags crematorium naar ontwerp van Sipma Architecten. Kern van het ontwerp is de zichtas met thema “een blik op het leven”.

Omschrijving

Haskerpoarte: met een blik op het leven

Een ingrijpende transformatie op de grens van Heerenveen met zicht op de A7: het was een weiland en nu is een hedendaags crematorium naar ontwerp van Sipma Architecten. Kern van het ontwerp is de zichtas met thema “een blik op het leven”. Vanuit de aula kijken de gasten tijdens plechtigheden door een enorme raampartij over een klein meertje naar de snelweg waar het leven doorgaat en voorbij raast. Het groene dak. Een omhoog gewrikte plagge veengrond die verbeeld wordt in de turf gestookte bakstenen van het gevelwerk. Een open routing zonder verborgen deuren.

Deze visie van architect Jetze Sipma is uitgerold op het bureau van de glas gevel ontwerpers van Balink Glas & Aluminium. Beide bedrijven zijn al meerdere generaties gewend om samen te werken aan projecten. Voor Balink Glas & Aluminium was het deze keer een uitdaging om de thematiek van de open blik op het leven te laten materialiseren in de prominente achtergevel van het crematorium.

Achter pui

Glas bijzonderheden

  • Maat van de glas gevel is 6400 x 4500 mm en valt daarmee buiten de standaard fabricage maten van 6000 x 3210 mm.
  • Budgettair was het onmogelijk om het glas in één deel uit te voeren, nog los van de uitdaging die dat op lange termijn geeft in geval van glasbreuk.
  • Optimalisering glasdikte was van belang om vergroening van het doorzicht beeld te voorkomen.

Aluminium

  • De wens van de architect was een minimalistisch beeld.
  • Wij hebben een opengewerkte vakligger ontwikkeld en toegepast.

Waarom geen standaard vliesgevel profielen
In een standaard vliesgevel profiel is er door de diepte van de profielmaat van de verticale stijlen op deze overspanning een ongewenste schaduwwerking van lichtinval, hetgeen het beeld te veel zou vertroebelen.

Flexibiliteit
Tot laat in het bouwproces was het belangrijk voor de aannemer en opdrachtgever om flexibiliteit te behouden. De aantrekkende bouw na de crisis veroorzaakte voor de aannemer lastige logistieke uitdagingen om de toelevering van bouwmaterialen en vakbekwame medewerkers te coördineren. Mede doordat Balink Glas & Aluminium het werk in eigen huis ontwikkelt en produceert, zijn wij langer in staat flexibel te zijn.

Contact

Neem contact op met Balink Glas & Aluminium

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu