Serre Loetje Leeuwarden

Ooit stond er een monumentaal pand in het centrum van Leeuwarden met een serre van hout en glas. Er reden koetsjes voorbij en er wandelden dames met crinolines. De serre raakte in verval, werd gesloopt en uiteindelijk raakte het hele pand in verval.

Omschrijving

Bijzondere serre Loetje Leeuwarden

Ooit stond er een monumentaal pand in het centrum van Leeuwarden met een serre van hout en glas. Er reden koetsjes voorbij en er wandelden dames met crinolines. De serre raakte in verval, werd gesloopt en uiteindelijk raakte het hele pand in verval. Een projectontwikkelaar met visie en architectenbureau Adema uit Dokkum ontwikkelden een plan waarvoor de gemeente Leeuwarden toestemming kon geven. De serre zorgde voor hoofdbrekens. Alle partijen wilden hem graag terug hebben zonder in de valkuil te vallen die veel serres plaagt: toch eigenlijk weinig glas en veel profiel (in welk materiaal dan ook).

Balink Glas en Aluminium werd uitgenodigd voor het maken van een bijzondere lichtstraat bovenin hetzelfde pand. De projectleider van de opdrachtgever keek rond in ons bedrijf en vroeg of Balink misschien een ideetje had voor die serre en waarbij het ook nog een beetje betaalbaar bleef en waarbij de exploitant, een restaurant, er ook blij van kon worden. In nauwe samenspraak en overleg ontwierpen Adema en Balink een beeld voor een compleet glazen serre: strak en modern, met in het glas een keramische print van de contouren van de oorspronkelijke serre. Dit bleek het nog niet helemaal te zijn: houten latten printen was te eenvoudig. De kronkelende clematis maakt het geheel af: klassiek en voor de wauw-factor een ruime voldoende (we blijven Friezen, die staan niet zo snel te jubelen) en een uniek object voor alle partijen met alle uitdagingen van binnenstedelijke bouw en restauratie.

Contact

Neem contact op met Balink Glas & Aluminium

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu